24 martie – Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei
La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza –Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.
Tuberculoza(TBC) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată.
Mod de transmitere:
– Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea unor particule infime, sub 5 μ în diametru, numite nuclee de picatură (rezultate din deshidratarea picaturilor lui Pflugge) care conțin bacili tuberculosi si pot rămâne suspendate în curentii de aer din cameră timp de câteva ore, crescând șansa de răspândire. Aceste particule sunt eliminate de pacienții cu TBC activa prin tuse, cântat, vorbire, strănut.
– Contactul cu fomite (de exemplu, suprafețe contaminate, haine, alimente si aparate respiratorii ale pacienților) nu pare sa faciliteze răspândirea, iar picăturile lui Pflugge par sa fie mult prea mari pentru a ajunge in alveolele profunde ale plamanului.
– Bacilul se transmite mai usor in spații închise supraaglomerate, slab ventilate; în consecință, persoanele care traiesc în sărăcie sau în instituții sunt expuse unui risc deosebit. Practicienii din domeniul sanatații care au contact strâns cu cazuri active au un risc crescut.
– OMS estimează că fiecare pacient activ, netratat poate infecta 10 pana la 15 persoane pe an. Pacienții cu infecții primare sau latente nu sunt contagioși.
– Studiile epidemiologice au arătat că transmisibilitatea se termină in 2 săptămâni de la începerea tratamentului eficient al pacienților.
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt:
– tusea persistentă mai mult de trei săptămâni;
– febră sau subfebrilitate (37-38 grade) prelungită sau intermitentă, mai ales seara
– dificultate (greutate) la respiraţie;
– oboseală;
– lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate;
– transpiraţii nocturne;
– expectoraţii etc.
S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.
Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă:
– vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere;
– evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă;
– a consumului excesiv de alcool şi tutun;
– adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.
În Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
Aveti grija de sănătatea D-ră! Examenul medical profilactic este imoptant!
Echipa CS Hrușova