Știri și Evenimente

Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata! în săptămâna de conștientizare a reducerii consumului de sare.

Autor: | Etichete: | Comments: 0 | mai 15th, 2023

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare se desfășoară în acest an în perioada 15 — 21mai cu genericul “Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata”, pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor pentru sănătate a consumului în exces a sării și încurajarea oamenilor să acționeze pentru menținerea și promovarea sănătății.

Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, care, la rândul său, duce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), precum infarctul miocardic, ictusul cerebral etc. De asemenea, acestui comportament i se atribuie și creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de rinichi, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi/persoană.

În Republica Moldova, adulții consumă de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de OMS, potrivit Studiului privind consumul alimentar de sare (2018). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților -11,5 g pe zi, comparativ cu cel al femeilor — 10,3 g pe zi. Mai multă sare se consumată în mediul rural — 11,3 g/zi, față de urban — 10 g/zi. Sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie, 333 g de pâine sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 g de sare pe zi.

Care este cantitatea recomandată de OMS pentru consumul zilnic de sare?

Adulții nu ar trebui să depășească 5 g de sare pe zi — ceea ce înseamnă aproximativ 2000 mg sodiu, echivalent cu 1 linguriță.

Cantitatea maximă de sare, recomandată pentru copii este în funcție de vârsta pe care o au:

  • 0-9 luni: nu este nevoie să se adauge sare în mâncare (pot tolera maxim 1 g/zi)
  • 18 luni — 3 ani: mai puțin de 2 g sare/zi
  • 7-10 ani: mai puțin de 5 g sare/zi

Important: Pentru a preveni tulburările prin deficit de iod, este important ca sarea consumată să fie iodată.

Scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor non-transmisibile dovedită în plan economic și de eficientă în domeniul sănătății publice de către OMS.

Iată ce poți face pentru ca să îți schimbi obiceiul de a consuma prea multă sare și astfel să-ți îmbunătățești starea de sănătate:

  • Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele!
  • Înlocuiește sarea cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente!
  • Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces!
  • Redu consumul produselor ce conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc!
  • Educă obiceiuri alimentare sănătoase copiilor tăi!
  • Consumă sare în limitele recomandate, până la 5g/zi de sare = o linguriță mică. Renunțarea definitivă la sare este dăunătoare pentru sănătate!
  • Consumă sare limitat, dar iodată!

Pentru sănătatea Ta, schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata.

Redu sarea din mâncare!

Află câtă sare consumi zilnic și dacă o consumi în limitele recomandate, parcurgând rapid TESTUL de pe portalul oficial destinat promovării sănătății www.prosanatate.md . Vezi AICI informații pe care nu le-ai știut despre sare și în ce produse alimentare se ascunde sarea.

Cu grijă pentru sănătatea Dră,

 echipa CS Hrușova