
Ziua Mondiala a Hepatitei
Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual la 28 iulie, ca urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B, a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru acest virus.
Deși există mai multe tipuri diferite de virusuri hepatice (de la A la E), hepatitele B și C sunt cele mai îngrijorătoare și provoacă aproape 8000 de infecții noi în fiecare zi, majoritatea rămânând nedetectate. Rezultatul? Peste un milion de decese legate de hepatită în fiecare an – și o nouă infecție cronică la fiecare zece secunde. De aceea, sănătatea ficatului este esențială pentru sănătatea umană. Numărul mare de decese cauzate de hepatită ar putea fi prevenite. Există vaccinuri și tratamente eficiente pentru hepatita B, și pentru hepatita C – tu poți să te protejezi pe tine și pe cei dragi.
În Regiunea Europeană a OMS, se estimează că 15 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 14 milioane de persoane sunt infectate cu hepatita C. Deoarece boala este adesea asimptomatică și lăsată netratată, hepatita cronică este o cauză majoră a cirozei hepatice și a cancerului hepatic primar. Persoanele care se injectează cu droguri sunt deosebit de vulnerabile la hepatită, iar co-infecția cu hepatită și HIV este frecventă.
Răspândirea hepatitei poate fi prevenită dacă țările adoptă măsuri promovate de OMS. Acestea includ:
• imunizarea universală a nou-născuților împotriva hepatitei B și vaccinarea
împotriva hepatitei A în grupurile cu risc crescut
• prevenirea transmiterii hepatitei B de la mamă la copil
• promovarea unui comportament sexual mai sigur pentru a reduce riscul de
infecție
• reducerea daunelor legate de consumul de droguri injectabile
• asigurarea cu disponibilitatea unei surse de sânge sigure pentru transfuzii
• prevenirea transmiterii hepatitei în instituțiile medicale.
La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 15 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 14 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.
Hepatita virală este prevenibilă și tratabilă, iar în cazul hepatitei C se poate vindeca.
În Republica Moldova se realizează activități în supravegherea epidemiologică, reducerea morbidităţii, invalidităţii şi mortalităţii determinate de hepatitele virale acute, trenante şi cronice B, C şi D, cirozele hepatice cauzate de virusurile nominalizate. Conform datelor statistice, în anul 2022 au fost înregistrate în total 1997 cazuri (a.2021-1888 cazuri) de hepatite virale, inclusiv 29 (1,4%) (a.2021-45 (2,3%)) cazuri forme acute și 1969 (98,6%) (a.2021-1843 (97,8%)) cazuri forme cronice.
În perioada ianuarie-mai 2023 au fost înregistrate 3 cazuri (MD-3) de hepatită virală B acută, 9 cazuri (MD-9) de hepatită virală C acută, 238 cazuri (MD-219, MS-19) de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 17 cazuri (MD-17) de hepatită virală B cu Delta antigen și 533 cazuri (MD-299, MS-234) cu hepatită virală C cronică.
⦁ O viață, Un ficat – Protejează ambele: Testează-te!
Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită nu cunosc că sunt bolnave și ajung in stadii tardive ale maladiei, cu instalarea complicațiilor ireversibile. Astfel, diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial în cunoașterea statutului și inițierea timpurie a tratamentului și îngrijirilor eficace.
Ficat sănătos = Viață sănătoasă!
⦁ O viață, Un ficat – Protejează ambele: Vaccinează-te împotriva hepatitei virale B!
Manifestarea simptomelor hepatitei virale B apare, de cele mai multe ori, când boala avansează. Astfel, cea mai bună modalitate de a te proteja pe tine și pe cei dragi și de a preveni consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular, este să previi infecția prin vaccinare.
Dacă ești nevaccinat – adresează-te la medic și vaccinează-te împotriva hepatitei virale B!
⦁ O viață, Un ficat – Protejează ambele: Tratează-te!
Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în stoparea replicării virusului hepatitic B și vindecarea persoanelor cu hepatită virală C, fiind disponibil și gratis. Astfel, dacă ți s-a stabilit diagnosticul de hepatită virală B și/sau C, adresează-te la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.
⦁ Hepatitele virale B și C prezintă o problemă pentru populațiile cu risc sporit de infectare – persoanele utilizatoare de droguri injectabile, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați.
Populațiile cu risc sporit de infectare – beneficiați de Programele de Reducere a Riscurilor, asociate consumului de droguri sau comportamentului sexual riscant/periculos!
Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră!
Echipa CS Hrușova