
Zilei Mondiale a Securității Alimentare- 7 iunie 2024
Ziua Mondială a Securității Alimentare, sărbătorită în fiecare an pe 7 iunie, ajunge în acest an la cea de-a șasea ediție, câștigând rezonanță la nivel mondial.
Tema din acest an ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil” subliniază importanța de a fi pregătiți pentru incidentele legate de siguranța alimentelor, indiferent cât de ușoare sau severe pot fi acestea. Incidentele legate de siguranța alimentelor pot varia de la evenimente minore până la crize majore internaționale, cum ar fi o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-un restaurant local, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar care provine din produse importate, un dezastru natural.
Siguranța alimentară salvează vieți, fiind o componentă esențială a securității alimentare care joacă un rol vital în reducerea bolilor transmise prin alimente. În fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza bolilor alimentare. În plus, bolile alimentare sunt responsabile pentru 420.000 de decese care pot fi prevenite anual. Peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente contaminate cu bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice precum metalele grele. Povara acestor boli cade cel mai mult asupra săracilor și tinerilor. În fiecare an, aproape una din 10 persoane din întreaga lume se îmbolnăvește după ce a consumat alimente contaminate.
Lanțurile de aprovizionare cu alimente implică mai multe persoane: producători, procesatori, transportatori, distribuitori, comercianți, bucătari precum și consumatori. În fiecare punct al lanțului, există pericole care pot provoca contaminare. Toți cei implicați în diferitele etape au responsabilitatea de a menține siguranța alimentelor.
Există cinci apeluri la acțiune de Ziua Mondială a Securității Alimentare:
- Asigurați-vă că este sigur: Guvernele trebuie să asigure alimente sigure și nutritive pentru toți;
- Creșteți singuri: Producătorii agricoli și de alimente trebuie să adopte practici mai bune;
- Păstrați în siguranță: Toți comercianții trebuie să se asigure că alimentele sunt sigure;
- Cunoașteți ce este sigur: Consumatorii trebuie să învețe despre alimentele sigure și sănătoase;
- Faceți echipă pentru siguranța alimentelor: Să lucrăm împreună pentru o hrană sigură și o sănătate bună!