Știri și Evenimente

Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri – 26 iunie 2024

Autor: | Etichete: | Comments: 0 | iunie 26th, 2024

Consumul  drogurilor este o problemă complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Mulți oameni care consumă droguri se confruntă cu stigmatizarea și discriminarea, care le pot dăuna și mai mult sănătății fizice și mintale și îi pot împiedica să acceseze ajutorul de care au nevoie. Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă recunoaște importanța adoptării unei abordări centrate pe oameni a politicilor privind drogurile, cu accent pe drepturile omului, compasiunea și practicile bazate pe dovezi.

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri este marcată în fiecare an la 26 iunie, dată stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987 cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri este marcată la 26 iunie în fiecare an, pentru a consolida acțiunea și cooperarea în atingerea obiectivului unei lumi fără consum de droguri.

Scopul campaniei de Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța abordării persoanelor care consumă droguri cu respect și empatie, oferind pentru toți servicii bazate pe dovezi, alternative la pedeapsă, acordând prioritate prevenirii. Campania își propune să combată stigmatizarea și discriminarea împotriva persoanelor care consumă droguri și a normelor inegale de gen prin promovarea atitudinii respectuoase și fără judecăți.

Tema pentru Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri 2024 este:  “Evidențile sunt clare: investiți în prevenție”.

De la indivizi care se luptă cu tulburări legate de consumul de substanțe până la comunități care se confruntă cu consecințele traficului de droguri și ale crimei organizate, impactul drogurilor este de anvergură și complex. Esențial pentru abordarea acestei provocări este imperativul de a adopta o abordare bazată pe dovezi științifice care să prioritizeze prevenirea și tratamentul.

Campania de anul acesta de Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri  recunoaște că politicile eficiente privind drogurile trebuie să aibă rădăcini în știință, cercetare, respect deplin pentru drepturile omului, compasiune și o înțelegere profundă a implicațiilor sociale, economice și de sănătate ale consumului de droguri.

Împreună, să ne intensificăm eforturile de a combate problema globală a drogurilor, ghidați de principiile științei, compasiunii și solidarității. Prin acțiune colectivă și angajamentul față de soluții bazate pe dovezi, putem crea o lume în care indivizii sunt împuterniciți să ducă o viață sănătoasă și împlinită.

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri. Adicția este o condiție medicală care afectează creierul și schimbă comportamentul. Persoanele care suferă de dependență de droguri au adesea una sau chiar mai multe probleme de sănătate asociate, precum afecțiuni pulmonare, cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancere sau afecțiuni mintale (anxietate, depresie, etc). Consumul de droguri poate să crească riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceeași seringă și să determine adoptarea unor comportamente la risc (ex: act sexual neprotejat). Consumul de droguri ilicite influenţează capacitatea de conducere auto pe drumurile publice fapt ce crește riscul accidentelor produse de persoane care folosesc aceste substanţe. Consumul de droguri se asociază cu violenţa domestică, ce poate îmbrăca diferite aspecte: agresiune fizică, agresivitate verbală și psihologică, abuz sexual, constrângere economică, toate acestea  putându-se manifesta atât in familie cât și în relaţia cu alte persoane.

În Republica Moldova incidența prin narcomanie a constituit în anul 2022 – 39,6 la 100000 locuitori, ăn 2021 – 26, 3 la 100000 locuitori. În anul 2002 au fost înregistrate în total de 13161 persoane care au consumat droguri , respectiv în anul 2021 – 12289 persoane consumatoare de droguri.