
OCTOMBRIE ESTE LUNA DE CONȘTIENTIZARE A CANCERULUI MAMAR
Luna de conștientizare a cancerului mamar este campanie anuală de sensibilizare și conștientizare a importanței măsurilor de prevenire, depistare și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Astfel, în octombrie, recunoscută ca luna de culoare roz, femeile sunt îndemnate să acorde atenție propriei sănătăți. Tema evenimentului din acest an este „Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu cancerul de sân de unul singur”.
Această boală nu este doar o problemă medicală, ci una care ne afectează pe toți la nivel emoțional, social și psihologic. Prin solidaritate și sprijin reciproc, putem oferi bolnavilor puterea de a depăși această încercare și de a găsi speranță într-un viitor mai bun.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global, cu aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi în fiecare an. Reprezintă unul din opt cazuri de cancer la ambele sexe și un sfert din toate cazurile de cancer la femei, cu o mortalitate de 70% care apare în medii cu resurse limitate.
În Republica Moldova cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite maladii oncologice, ocupând locul întâi printre tipurile de cancer la femei, fiind cauza principală de deces printre femei. Cauza principală a mortalității înalte prin cancer în Republica Moldova este determinată de depistarea tardivă a procesului malign, care influențează, în mare măsură, tratamentul și supraviețuirea pacientului. Potrivit datelor Ionstitutului Oncologic, incidența de cancer mamar în anul 2023 în Republica Moldova a constituit 1251 de cazuri, cu 51 de cazuri mai puțin comparativ cu anul 2022 în care s-a înregistrat un număr de 1307 de cazuri,
Cancerul de sân este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Dacă sunt lăsate necontrolate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale. Celulele canceroase de sân încep să apară în interiorul conductelor de lapte și/sau a lobulilor producători de lapte ai sânului. Forma cea mai timpurie (in situ) nu pune viața în pericol și poate fi detectată în stadii incipiente. Celulele canceroase se pot răspândi în țesutul mamar din apropiere (invazie).
Cancerele invazive se pot răspândi la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe (metastazează). Metastazele pot pune viața în pericol și pot fi fatale.
Tratamentul este individual, depinde de tipul de cancer și răspândirea acestuia. Acesta poate combina chirurgia, radioterapia și medicamentele.
La nivel global, în 2022 au fost diagnosticate cu cancer de sân circa 2,3 milioane de femei și s-au înregistrat 670 000 de decese din cauza aceste maladii. Cancerul de sân afectează femeile din întreaga lume, cu o incidență care crește odată cu vârsta după pubertate. Din această cauză, este important ca toate femeile să își facă controale medicale regulate și să fie atente la orice schimbare la nivelul sânilor.
Fapte cheie despre cancerul de sân
- Cancerul de sân a provocat 670 000 de decese la nivel global în 2022.
- Aproximativ jumătate din toate cancerele de sân apar la femei fără factori de risc specifici, alții decât sexul și vârsta.
- Cancerul de sân a fost cel mai frecvent cancer la femei în 157 de țări din 185 în 2022.
- Cancerul de sân apare în fiecare țară din lume.
- Aproximativ 0,5-1% din cancerele de sân apar la bărbați
Cine este în pericol?
Femeile sunt cele mai afectate de cancerul de sân. Aproximativ 99% dintre cancerele de sân apar la femei și 0,5-1% dintre cancerele de sân apar la bărbați. Tratamentul cancerului de sân la bărbați urmează aceleași principii de management ca și pentru femei. Istoricul familial de cancer mamar crește riscul de cancer de sân, dar majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân nu au un istoric familial cunoscut al bolii. Lipsa unui istoric familial cunoscut nu înseamnă neapărat că o femeie prezintă un risc redus.
Anumiți factori cresc riscul de cancer de sân:
- înaintarea în vârstă;
- obezitatea;
- antecedentele familiale;
- expunerea la radiații;
- istoricul reproductiv;
- refuzul alăptării;
- consumul de tutun;
- consumul nociv de alcool;
- terapia hormonală postmenopauză.
Anumite mutații moștenite ale genei cu penetranță ridicată cresc foarte mult riscul de cancer de sân, cele mai dominante fiind mutațiile în genele BRCA1, BRCA2 și PALB-2. Femeile care s-au dovedit a avea mutații în aceste gene majore pot lua în considerare strategii de reducere a riscului, cum ar fi îndepărtarea chirurgicală a ambilor sâni sau strategii de chimioprevenție.
Simptomele cancerului de sân sunt:
- Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul. Umflarea parțială sau a întregului sân – chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct;
- Schimbări în mărimea, forma sau aspectul unui sân;
- Modificări ale pielii care acoperă sânul (aspect de coajă de portocală);
- Retracția mameloanelor;
- Scurgeri mamelonare – altele decât laptele matern;
- Prezența unor zone de roșeața, cruste, striații sau îngroșare la nivelul mameloanelor sau pielii de pe sân;
- Durere la nivelul sânilor sau mameloanelor;
- Prezența unor ganglioni la nivel axilar;
Ce putem face pentru prevenirea acestei maladii:
- Limitarea consumului de alcool;
- Menținerea unui mod sănătos de viață;
- Practicarea activităților fizice regulat;
- Alăptarea bebelușului;
- Limitarea tratamentelor hormonale;
- Reducerea expunerii la radiații;
- Controlul medical periodic;
- Examinarea ecografică mamară anuală după vârsta de 30 ani;
- Efectuarea mamografiilor bilaterale anuale după vârsta de 40 ani;
- Autoexaminarea sânilor de sine stătător acasă;
Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamară poate permite vindecarea completă sau îmbunătățirea prognosticului. În acest scop, recomandăm efectuarea periodică a screening-lui glandelor mamare, începând de la vârsta de 20 de ani.