Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului
Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului este marcată anual la 4 februarie începând cu anul 2000 la inițiativa Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului. Scopul acestei inițiative este sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a combate această boală.
În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, adunând oameni din diferite comunități și organizații în instituții de educație, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult, pe străzi, în mediul on-line și acționînd ca un memento puternic pentru fiecare în vederea conștientizării faptului, că cu toții avem un rol de jucat pentru a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime până în anul 2030 ( la nivel global, aproximativ 1 din 6 decese se datorează cancerului), iar accesul la tratamentul și îngrijirea cancerului să fie egal pentru toți – indiferent cine este sau unde locuiește.
Epidemia cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Anual cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel mondial. Până în 2030 experții estimează, că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane anual. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt:
- Pulmonar (2,09 milioane de cazuri)
- Mamar (2,09 milioane de cazuri)
- Cancer de colon (1,80 milioane de cazuri)
- Prostată (1,28 milioane de cazuri)
- Cancer de piele (non-melanom) (1,04 milioane de cazuri)
- Stomac (1,03 milioane de cazuri)
În Republica Moldova, conform datelor statistice în anul 2018 incidența prin tumori maligne în cifre absolute a fost de 10021 bolnavi, ce constituie 282,7 cazuri la 100 mii locuitori, în 2019 incidența este în creștere, atingând cifra de 10112 în cifre absolute și respectiv 285,2 cazuri la 100 mii locuitori. Prevalența prin tumori maligne în anul 2018 a fost de 58182 în cifre absolute (1641,2 la 100 mii locuitori), cu o creștere până la 60291cifre absolute (1700,7 la 100 mii locuitori) în anul 2019.
Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În perioada anilor 2012 – 2019 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,0 cazuri la 100 mii de locuitori în 2018 -2019. În cifre absolute au fost 6133 decese în anul 2018 și 6132 decese în anul 2019. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.
Boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta și zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze și în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.
Cancerul afectează anual femei și bărbați, tineri și vîrstnici. Cancerul la plămîn, stomac, colon, ficat, sîn, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortatlitate, provocînd apoximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Se estimează că în următorii 10 ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.
Pentru a preveni cancerul, oamenii pot:
- evita factorii de risc;
- efectua vaccinul împotriva HPV și a virusului hepatitei B;
- controla pericolele profesionale;
- reduce expunerea la radiații ultraviolete și ionizante (imagistică de diagnostic profesional sau medical).
Vaccinarea împotriva virusurilor HPV și a Hepatitei B ar putea preveni 1 milion de cazuri de cancer în fiecare an.
Mesaje despre cancer:
- Cancerul este o boală care nu cunoaște limite ne afectează pe toți fie direct, fie indirect, pe parcursul vieții noastre.
- Acțiunile întreprinse de fiecare persoană, comunitate, organizație vor contribui la reducerea poverii cancerului pentru a atinge obiectivul de reducere cu 25% a deceselor premature până în 2025.
- O treime din cazurile totale de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos.
- Anumite forme de cancer pot fi vindecate, sau șansele de vindecare a acestora pot fi considerabil majorate, dacă sunt depistate într-o fază incipientă.
- Consumul de tutun și consumul excesiv de alcool sunt responsabili aproximativ de 40% din povara totală a cancerului. Datele variază de la o țară la alta.
- Deși mai mult de 40% din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite, cancerul este responsabil de peste 20% de decese din regiunea europeană.
- Utilizarea tutunului este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabilă pentru aproximativ 22% din decesele cauzate de cancer.
- Cancerul care provoacă infecții, cum ar fi hepatita și papiloma virusul uman (HPV), sunt responsabili pentru până la 25% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.
- Prin implementarea strategiilor adecvate privind prevenirea, detectarea timpurie și tratamentul cancerului, putem salva până la 3,7 milioane de vieți în fiecare an.
- Costul economic anual total al cancerului este estimat la circa 1,16 miliarde USD.
- Trebuie să acționăm acum pentru că epidemia globală de cancer are tendințe de creștere. Se estimează că va crește la 19,3 milioane de cazuri pe an către anul 2025.
Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:
- Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
- Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
- Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
- Consumați multe fructe, legume și cereale.
- Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
- Limitați consumul de băuturi alcoolice.
- Limitați consumul de sare și alimente procesate.
- Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
- Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
- La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău. Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.
Timpul nostru de a acționa este acum!
Aveți grijă de sănătatea dvs și a celor din jur!