Știri și Evenimente

Octombrie este marcat de panglica Roz, cifre reale si primul tau Pas in Preventia Cancerului Mamar

Autor: | Etichete: | Comments: 0 | octombrie 1st, 2023

Luna octombrie este recunoscută ca Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății. Octombrie Roz este mai mult decât o mișcare.

Te îndemnăm să începi și tu propria călătorie, de la a știi, la a preveni, la a transmite mai departe sfaturi și informații care pavează drumul spre sănătate.

Multe carcinoame de sân precoce sunt asimptomatice; durerea sau disconfortul, nu este de obicei un simptom al cancerului de sân. Cancerul de sân este adesea detectat pentru prima dată ca o anomalie pe o mamografie înainte de a fi simțit de către pacient sau personalul medical.

 

Eşti una dintre femeile care nu merg la medic? Cancerul de sân, depistat în stadii incipiente, are şanse de vindecare în procent de 95%. Aşadar, mergi la control!

Prevenţia e cea mai bună metodă pentru a evita apariţia cancerului de sân. Pe lângă autoxaminarea sânilor şi prezenţa la medic, pentru efectuarea preventivă a ecografiei sau mamografiei, ţineţi cont de următoarele 10 sfaturi pentru a ţine la distanţă cancerul mamar:

-Evitaţi să deveniţi supraponderală. Obezitatea creşte riscul de cancer mamar după menopauză, perioadă când incidenţa acestei afecţiuni este maximă.

-Evitaţi terapia de subtituţie hormonală. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a îmblânzi simptomele menopauzei, evitaţi medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai 3 ani.

-Hrăniţi-vă sănătos. Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi consumaţi cât mai puţine băuturi carbogazoase şi grăsimi. Proteinele se pot obţine din piept de pui şi peşte, renunţaţi la carnea de porc sau limitaţi consumul.

-Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.

-Faceţi sport. Exerciţiul fizic este asociat cu un risc scăzut al bolii.

-Faceţi mişcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

-Dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani, consultaţi medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe.

-Nu fumaţi. Pe lângă alte efecte negative, fumatul o perioadă îndelungată este asociat cu un risc crescut al cancerului mamar.

 

Nu ezitati sa efectuati la recomandarea medicului o ecografie șau o mamografie

Aceste două metode imagistice se completează, nu se exclud.

Ecografia este o investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezintă riscuri şi nu este o metodă iradiantă, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor, iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiţi. În situaţii excepţionale, când există suspiciune întemeiată din partea medicului, pot exista recomandări pentru a face mamografie, chiar şi sub 40 de ani.

Mamografia se realizează doar la recomandarea medicului, în funcţie de istoricul medical, în special după vârsta de 40 de ani. Aceasta este o metodă iradiantă, cauzează un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe sân, dar are capacitatea de a descoperi nodulii foarte mici, deci de a depista în fază incipientă cancerul de sân

 

 

Stimate femei, mergeţi la medic dacă observaţi ceva în neregulă! Depistat la timp, cancerul de sân poate fi învins!